Luchtbasis de Peel

Brouwhuis krijgt ook nog straaljagergeluid te verduren!

Februari 2020

Defensie is bezig een luchthavenbesluit voor te bereiden om Luchthaven De Peel weer open te krijgen voor het stationeren van en oefenen met erg lawaaiige F35 straaljagers. De F35 is de opvolger van de F16 en maakt veel meer lawaai. Sommigen zeggen dat het lawaainiveau zelfs bijna verdubbelt.

Defensie moet het luchthavenbesluit, bedoeld om De Peel te reactiveren, uiteraard wel zorgvuldig nemen. Eerst is afgelopen zomer een concept Nota Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) uitgebracht. Deze nota gaat vooraf aan een MER-studie (Milieu Effect Rapportage) waarin alle gevolgen van een reactivering becijferd worden. Op de cNRD zijn meer dan 400 zienswijzen ingediend, o.a. van de gemeenten in de buurt, de Brabantse Milieufederatie en anderen. Vandaar dat Defensie nog bezig is om al die op- en aanmerkingen te beantwoorden. Het MER-rapport zal daarover uitsluitsel geven, maar dan zijn we wel een halfjaar verder.

Luchthaven De Peel ligt op de grens van Brabant en Limburg. Voor Brouwhuis betekent dit dat de landingsbaan hemelsbreed slechts zo’n 9 km van ons af ligt en precies gericht is op het gebied tussen Brouwhuis en Rijpelberg. Defensie zegt dat het maximale aantal vliegbewegingen per jaar 3.600 is. Dat betekent, denk ik, gemiddeld 1 start of landing per uur tijdens de openingstijden van het vliegveld. De omliggende gemeenten, waaronder Helmond, hebben in hun zienswijzen aangegeven dat zij het niet eens zijn met reactivering. In een regio waar we al zoveel geplaagd worden door een teveel aan stof- en stikstofneerslag is dat goed voor te stellen. Nog afgezien van de geweldige lawaai-inbreuk op onze leefomgeving.

Nadat Twente, Soesterberg en Valkenburg gesloten zijn, zegt Defensie De Peel nodig te hebben om voldoende te kunnen oefenen. In Brabant zijn al Volkel, Woensdrecht, Gilze-Rijen en Eindhoven militaire luchthavens, maar dit is voor Defensie geen reden om Brabant te ontzien.

De laatste 3 dagen van april krijgen we overigens het lawaai te verduren van 35 helikopters die met een internationale oefening bezig zijn en daarbij vliegen tussen Gilze-Rijen en De Peel. Het betekent niet dat Defensie de basis al stiekem geopend heeft. De oefening behelst wel het zogenaamd bevrijden van het vliegveld van vijandelijke troepen. Laten we maar zeggen dat de oefening een voorproefje is van het luchtlawaai dat wij in de toekomst te verduren krijgen!  Ik zal u de komende jaren op de hoogte houden!

Ben Vogel

Vertegenwoordiger van de bewoners in oostelijk Helmond in het overleg met Defensie

We vinden het fijn als u een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.