Te rooien en te planten boomen
Jaarlijks werkt de gemeente met een bomen-rooilijst. Dit zijn allemaal miniprojectjes waarbij bomen worden gerooid en ook (op veel locaties) bomen worden gepland. Hieronder de kaarten met daarom de te rooien en de aan te planten bomen bij jullie in de wijk.
Om de tekeningen goed te kunnen “lezen” is onderstaande informatie daarbij wel van belang:
- In de legenda bij iedere tekening is de verklaring van de symbolen weergegeven.
- Een groen symbool betekent dat er een boom terug geplant wordt, een rood symbool betekent dat er geen boom wordt terug geplant.
- Soms staan een groen en rood symbool dicht bij elkaar. Dit betekent dat we de boom rooien en een klein stukje verderop een nieuwe boom planten (omdat daar bv meer groeiruimte voor de boom is).
- Bij een groen symbool staan in principe altijd 2 namen, een van de te rooien boom (als er iets te rooien valt) en een van de nieuw te planten boom. Regelmatig is dit een andere soort, dit met het oog op het doorbreken van de monoculturen of het slecht groeien van een bepaalde soort op die plek.
- Afgelopen voorjaar zijn op diverse plekken nieuwe bomen geplant. Helaas hebben er circa 45 dit droge jaar niet overleefd. Deze worden vanaf volgende week vervangen, is een aparte opdracht voor onze aannemer en deze staan niet op de kaarten.
- Waar mogelijk planten we bomen terug. De nieuwe plantplaats moet dan wel voldoen aan onze Standaard eisen. Deze zijn door het college vastgesteld en vastgelegd in het beleidsstuk “Standaard duurzame aanplant bomen”. Meestal betekent dit dat als er een boom gekapt wordt die in verharding staat, er geen terug geplant kan worden (tenzij er veel verharding zonder functie ligt).
- In een aantal straten worden meerdere bomen (in verharding) weggehaald. Dit betreft dan meestal bomen die zodanige opdruk van de verharding veroorzaken dat er onveilige situaties door ontstaan. Op deze plekken is meestal ook al meerdere keren de verharding opnieuw gelegd.
- Waarschijnlijk door de droogte van afgelopen jaar zijn er opvallend veel berken uitgevallen. Ook kastanjes hebben het in een aantal straten moeilijk (kastanjebloedingsziekte).
- In totaal worden er circa 370 bomen gerooid en 170 bomen terug geplant.
- Deze bomenrooilijst is een jaarlijks terugkerend iets en betreft bomen in de bestaande stad, dus omvat geen stadsrenovatieprojecten of uitbreidingen / inbreidingen. De bomen op de lijst vertonen mankementen of zijn dood en vormen daardoor een gevaar voor de omgeving of veroorzaken wortelopdrukproblemen die niet meer op een veilige manier op te lossen zijn. In sommige situaties worden bomen weggehaald om de doorgroei van andere bomen te bevorderen.