Algemene Ledenvergadering 2018 van de BWB
Half april hadden we weer onze ALV. Een zeer succesvolle vergadering waar in 2 uur tijd een hele waslijst van zaken betreffende de wijk Brouwhuis aan de orde geweest is. Het nieuwe wijkteam van de RABO-bank was aanwezig om kennis te maken met de zaken die in Brouwhuis spelen. De voorzitter had ook het ED uitgenodigd, om een evenwichtig beeld van Brouwhuis naar buiten te brengen. Er speelt in Brouwhuis echt veel meer dan een stankprobleem, waar de Wijkraad overigens zijn stinkende best voor doet om daar vanaf te komen. Een samenhangend geurbeleid van de Gemeente voor het BZOB om paal en perk te stellen aan de totale hoeveelheid overlast en tevens een middel om op termijn tot vermindering van die overlast te komen is daar een van de gevolgen van. Een heel belangrijk uitvloeisel van het regelmatig gezamenlijk overleg dat de Wijkraad heeft met Gemeente en Provincie is de aanpak van mestverwerker Den Ouden op BZOB, om dat bedrijf successievelijk tot werkelijke vermindering van de overlast te dwingen. Zoals bijna alle zaken, die de Wijkraad oppakt, vereisen deze een lange adem. Zo werd het stankprobleem door de voorzitter beeldend vergeleken met een ‘30-jarige oorlog’. In 1988 voerde de Dorpsraad (voorloper van de Wijkraad Brouwhuis) al oppositie tegen de voorganger van Den Ouden: Promest.
Als er dan zo nu en dan een succesje geboekt wordt, vieren wij als Wijkraad een klein feestje. Bijvoorbeeld wanneer we na een jaar een positieve reactie krijgen op ons verzoek aan de Straatnamencommissie van de Gemeente, om in de oude kern van Brouwhuis openbare plekken te vernoemen naar oud-pastoor Geboers en ‘oud-burgemeester’ van Brouwhuis Louis Donkers. Dit is een eerbetoon voor al het werk dat zij decennia lang gedaan hebben voor de Brouwse gemeenschap. U hebt dat inmiddels in het ED kunnen lezen. Dat in Brouwhuis de kerkklokken weer (ongeveer) luiden zoals vroeger in de hechte Brouwse gemeenschap, ondanks bezwaren van enkele – nieuwe – Brouwhuizenaren, is ook weer een succesje. Dat staat overigens vooral op het conto van oud-Brouwhuizenaar Ralf van Veghel en Daelmans Klokken en Uurwerken.
De uit de Wijkraad voortgevloeide Stichting Landschapspark Kloostereind kan weer verder met haar werk om de directe groene omgeving van Brouwhuis verder te verfraaien en biodiversiteit terug te laten keren. Gelukkig maar, want de Stichting was in penibel financieel vaarwater terecht gekomen. Steun van u allen is zeer gewenst, want financieel blijft het moeilijk.
Het boek-in-wording over “Brouwhuis, 50 jaar bij Helmond” vordert gestaag. Dit jaar zal dit lees-, maar vooral kijk- en bladerboek met naar verwachting een voorwoord van de Burgemeester verschijnen, 50 jaar dus na de annexatie van het dorpje Brouwhuis. Uiteraard is er tijdens de vergadering aandacht geweest voor de concrete wijkactieplannen (WAP). De WAP van 2017 is nabesproken, de WAP van 2018 is voorbesproken. Zie onze HIER voor de details. Voor ons als Wijkraad is het ‘t belangrijkste dat Brouwhuis (weer) een sociale wijk is: een wijk waar mensen naar elkaar omzien en waar zij zorg hebben om elkaar. Daar werken wij aan door het stimuleren van hechtere buurten, of het nu what’s app-buurten zijn, buurtpreventiebuurten of zoals wij die noemen ‘buurtcommunities’. Wij hopen dat iedereen hieraan mee wil werken onder het motto: “beter een goede buur dan een verre vriend”!
Ben Vogel, vz. Wijkraad Brouwhuis