Ons stinkende best,informatie over de provinciale beschikking
Wij, de Werkgroep “Overlast” van de Wijkraad Brouwhuis, doen ons stinkende best om de overlast van stankveroorzakende bedrijven op het industrieterrein terug te dringen. Deze maand: de Beschikking van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant.
Het mestverwerkingsbedrijf Ferm O Feed, onderdeel van Den Ouden Groep uit Schijndel, dat sinds 2014 pluimveemest tot korrels (organische meststoffen) verwerkt op het industrieterrein BZOB veroorzaakt geregeld behoorlijke stankoverlast. Ondanks het inregelen van het systeem, het toepassen van luchtwassers, een koolstoffilter en een schoorsteen van 40 m blijven er hardnekkige geurdeeltjes in de proceslucht, die zich (nog) niet laten wegfilteren en zodoende al vier jaar lang voor veel overlast zorgen. Den Ouden heeft als doel gesteld productietijd te verlengen en capaciteit te verhogen.
Begin mei jl. is de beschikking van GS ontvangen. GS is tot het opstellen van dit document gekomen vanwege het grote aantal hindersignalen (klachten uit de wijk). In haar beschikking – een schriftelijk besluit – stelt GS, als bevoegd gezag, maatwerkvoorschriften aan Den Ouden ROC BV, op basis van artikel 8 van de Wet milieubeheer en artikel 2.7a van het Activiteitenbesluit, ten aanzien van geur. De bedoeling van de maatwerkvoorschriften is dat dit bedrijf nu kan worden verplicht om (aanvullende) technische voorzieningen aan te brengen of gedragsregels in acht te nemen om de geurhinder tot een aanvaardbaar niveau te beperken. Dat betekent ook dat als die aangebrachte technische voorzieningen niet voldoende helpen, er steeds weer naar aanvullende voorzieningen moet worden gezocht en aangebracht. Net zolang, tot de geurhinder in onze woonwijk een aanvaardbaar niveau heeft bereikt.
Belangrijk in deze nieuwe beschikking is dat noch de productietijd (6000 uur van maandag tot en met vrijdag) noch de productiecapaciteit (dit was al 60.000 ton per jaar) wordt verhoogd.
Op zich is het goed nieuws dat e.e.a. nu officieel in een besluit is vastgelegd, waarvoor o.a. gedeputeerde J. van den Hout zich heeft ingezet. De vraag is of de komende aanvullende technische maatregelen echt gaan helpen. Het gaat om een verhoging van de schoorsteen van 40 naar 65 meter en het toepassen van een Aerox unit. Ventilatoren zuigen buitenlucht aan die in de Aerox unit wordt omgezet tot zogenaamd ‘actief zuurstof’ wat met grote snelheid wordt geïnjecteerd in de stinkende proceslucht van de fabriek, met als doel geurreductie. De hogere schoorsteen moet zorgen voor tijdige verdunning en verspreiding van de afgevoerde lucht. Een verhoging naar 65 m kan alleen als het huidige bestemmingsplan wordt aangepast.
Wat is de mening van de wijkraad? Allereerst is de wijkraad blij dat er nu een officiële beschikking ligt, die erop gericht is om stelselmatig het geurniveau omlaag te brengen en waarop altijd kan worden teruggevallen. Echter, een hogere schoorsteen is niet alleen lelijk, maar zal de uitstoot, zo leert de ervaring, over een groter gebied gaan verspreiden, bijvoorbeeld ook naar de wijk Rijpelberg. Daarom wil de wijkraad de garantie dat Den Ouden zich aan lagere emissienormen gaat houden.
De wijkraad is op zich blij met de opstelling van gedeputeerde J. van den Hout , die heeft aangegeven dat Den Ouden voortdurend onder druk zal worden gezet, zolang dat bedrijf overlast blijft veroorzaken (dat betekent dus het centraal stellen van immissie i.p.v. emissie), maar of dat voldoende soelaas biedt, blijft de vraag. Er is echter nog geen Technische Afspraak (NTA), die uitgaat van immissie i.p.v. emissie.
Foto boven: rechts het terrein van Den Ouden (Ferm-o-Feed) aan de Gerstdijk 6, linksboven de silo en productiehal van Coppens Veevoeders. De hal met het witte dak in het midden is een parkeergarage van Van Rooi Meat.
Tot slot: het blijft ontzettend belangrijk dat tijdens stankdagen zo veel mogelijk mensen massaal het klachtennummer bellen. De mate waarin de provincie actie onderneemt, hangt sterk af van het aantal geregistreerde klachten. Veel klachtmeldingen helpen ons echt in de strijd tegen de stank. Dus als het weer eens stinkt, denk dan NIET “een ander belt wel..” of “het heeft toch geen zin….” maar bel iedere keer weer naar het provinciale klachtennummer: 073-681 28 21
Werkgroep “Overlast”